JAVNO SAVJETOVANJE “DRUŠTVENI CENTAR SUTRA”

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana demokracije u Društvenom centru „Veli Jože“ Pazinu, ulica 154. brigade Hrvatske vojske, organiziralo se javno savjetovanje na temu „Društveni centar sutra“.

slika1

Javno savjetovanje s temom „Društveni centar sutra“ održalo se u četvrtak, s početkom u 18 sati. Na raspravu su pozvane pazinske udruge kako bi se raspravljalo o temama „Pravila korištenja i način upravljanja“ te „Uključivanje javnih ustanova u rad Društvenog centra“.

Tina Horvat, voditeljica Društvenog centra „Veli Jože“, prisutne je udruge upoznala sa samim projektom, njegovim tijekom, dosadašnjim aktivnostima koje su se odvijale unutar Društvenog centra, ali i s predstojećim aktivnostima koje se planiraju realizirati do kraja prosinca. Tamara Damijanić, predsjednica Građanskog odbora, pojasnila je prisutnima ulogu Odbora te im ukratko predstavila mogućnosti korištenja prostorija u Društvenom centru.

Istaknula je da je temeljni princip osnivanja Građanskog odbora za provedbu projekta bilo zadovoljavanje interesa svih dionika koji će sudjelovati u provedbi ovog projekta – Grada Pazina, Veleučilišta u Rijeci – Poslovnog odjela u Pazinu te organizacija civilnog društva.

Sam Odbor sastavljen je od predstavnika Grada Pazina (Antona Finderlea), predstavnice Veleučilišta u Rijeci (Marijane Jakopič) – Poslovnog odjela u Pazinu te tri predstavnice organizacija civilnog društva – Društva „Naša djeca“ (Tamare Damijanić), udruge „Veliki Mali čovjek“ (Klare Galant Ardalić) te Folklornog društva Pazin (Sandra Farkaš).

Što se tiče mogućnosti korištenja prostorija u Društvenom centru, Damijanić je udrugama predstavila prijedlog o kojem se raspravljalo na prošlom sastanku Građanskog odbora. Prema prijedlogu, u korištenje prostora uključilo bi se udruge iz grada Pazina, a u slučaju interesa i udruge koje su izvan Pazina. Osim smještajnih kapaciteta, za potrebe raznih festivala, Društveni im centar može ponuditi i korištenje dvorana za razne sastanke, predavanja i radionice, a uz to i korištenje informatičke opreme.

Na savjetovanju prisutne su se udruge složile da im je prostor potreban zbog niz aktivnosti koje su dosad provodili, ali i za neke aktivnosti koje imaju u planu, ali ih dosad nisu mogli realizirati zbog nedostatka adekvatnog prostora.

Prisutni su obaviješteni i o novoj internetskoj stranici Društvenog centra, gdje će u rubrici „Kalendar događanja“ moći pratiti korištenje prostora te dostupnost termina.

Na sastanku se raspravljalo i o mogućnosti različitih modela upravljanja. Modeli o kojima se raspravljalo su savezi udruga ili zadruge. Savez udruga Rojc (SUR) primjer je dobre prakse čiji nam je rad predstavljen od strane njihove predstavnice Kristine Nefat početkom kolovoza u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana prijateljstva. Drugi model koji se predložen od strane udruga je model zadruge. S obzirom na to da se ne raspolaže s dovoljno informacija, udruge su predložile da se prouče primjeri dobre prakse i o tome izvijeste udruge.

Cijeli je susret koordinirala Marijeta Matijaš iz tvrtke „Inspiracija“ Pula.