Manuel Ladavac svečano otvorio rampu za osobe s invaliditetom u Društvenom centru Veli Jože Pazin

Svečanim presjecanjem vrpce Manuela Ladavca, člana Društva tjelesnih invalida Pazin (DTI), Gradonačelnika Renata Krulčića i predstavnice Ministarstva branitelja Danijele Majko otvorena je novoizgrađena rampa za osobe s invaliditetom u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Na taj je način ova zgrada namijenjena aktivnostima šireg društvenog značaja postala pristupačna za slabije pokretne osobe, tjelesne invalide te roditelje s kolicima. S prednje strane zgrade postavljena je ograda čime je objekt dobio dodatno na pristupačnosti.

U svečanom dijelu programa kreativnu radionicu uz potporu Društva likovnih stvaratelja Pazina su održali korisnici programa Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, a Petra Kurelović, članica DTI-ja pročitala je pjesmu Ester Fatur Grgurić.

U prigodnoj je riječi gradonačelnik Renato Krulčić je svima čestitao međunarodni dan osoba s invaliditetom ističući kako Grada Pazin na prigodan način svake godine čini korake ka omogućavanju istih uvjeta života tih osoba. Istaknuo je kako su ukupni troškovi gradnje iznosili 106.000,00 kuna a sufinanciralo Ministarstvo branitelja iznosom od 50.000 kuna, dok je ostatak od 56.000 kuna predviđen Proračunom Grada Pazina. Izvođač je bila tvrtka GIP iz Karojbe, a stručni nadzor Učka konzalting iz Pazina.
U ime Ministarstva Danijela Majko je istaknula kako je cilj projekta bilo osiguranje pristupačnosti zgradama javne namjene koji služe široj društvenoj zajednici, te je istaknula kako je ova rampa lijepo i kvalitetno napravljena. Napomenula je kako ovaj projekt Ministarstvo provodi od 2004. godine. Rekla je kako su često udruge inicijatori promjena i prilagodbi zgrada, pa je i Ministarstvo vodeći se time u radnu skupinu za procjenu pristupačnosti objekata uključili udruge osoba s invaliditetom i udruge iz Domovinskog rata. – U proteklih deset godina financirali smo 143 prilagodbe objekata u 87 jedinica lokalne samouprave, a iznosi za ovu namjenu predviđeni su i u Državnom proračunu za iduću godinu, istaknula je Majko.
Gracijano Turčinović, predsjednik DTI-ja Pazin govorio je o projektima koje udruga provodi te podsjetio kako je u ovih deset godina ispunjen cilj rada udruge, a taj je da osobe s invaliditetom budu prihvaćene od strane društva. Najavio je održavanje humanitarnog koncerta „Isti, a različiti“ koji ć se održati 13. prosinca u pazinskom Spomen domu. U svom je govoru istaknuo važnost provođenja projekta „Halo, trebam prijevoz!“ te organiziranog dnevnog boravka koji se u prostorijama DTI-ja odvija od 9 do 12 sati, a prisustvuje u prosjeku dvadesetak članova.

Uz spomenute udruge svečanom otvorenju su bili prisutni učenici 4.d razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin učiteljice Suzane Bračić, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine koja je dala pismenu potporu projektu, Gradskog društva Crvenog križa Pazin i drugi uzvanici.