NACIONALNA ZAKLADA (travanj 2013)

DSC_0014

Predstavnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva zadovoljne provedbom projekta Društveni centar „Veli Jože“

Danas (26.04.2013.) su u Gradu Pazinu, u radnom posjetu povodom provedbe projekta Društveni centar „Veli Jože“, boravile predstavnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, gđa Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade i gđa Marija Boltek, voditeljica Razvojnog ureda. Podsjetimo: Nacionalna zaklada u sklopu programa Zajedno za bolje sufinancira projekt preuređenja zgrade u kompleksu bivše vojarne u Društveni centar „Veli Jože“ čiji će dio biti namijenjen za korištenje organizacijama civilnoga društva a dio kao smještajni kapaciteti za studente Veleučilišta u Rijeci tokom akademske godine, odnosno hostel tijekom ljeta. Sastanak je održan u maloj vijećnici Grada Pazina nakon čega su posjetile bivši kompleks vojarne Veli Jože i izvršile uvid u građevinski dio radova, koji se tamo odvija već nekoliko tjedana.

O provedenim aktivnostima na projektu predstavnice Nacionalne zaklade upoznali su gradonačelnik Renato Krulčić, predsjednica Građanskog odbora Tamara Damijanić, koordinator projekta Anton Finderle, savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Ranka Šepić, te Romina Šepuka, vježbenica u Gradu Pazinu.

Gradonačelnik Krulčić je u svom predstavljanju Društvenog centra „Veli Jože“ spomenuo i druge aktivnosti koje su bivši vojni kompleks vojarne pretvorile u jedan širi društveni centar, te je napomenuo značaj koji ima ovaj projekt za infrastrukturni razvoj vojarne. Također, u kontekstu razvoja visokog školstva izrazio je stavove Veleučilišta u Rijeci za otvaranjem novih studijskih programa u Pazinu, koji će koristiti istarskom gospodarstvu, kao i plan za implementaciju stručnog studija pčelarstva uz razvoj laboratorija.

Spomenuo je kako će ovaj projekt među ostalim doprinijeti i sve većem razvoju turizma na području središnje Istre, a osobito u provođenju specijaliziranih edukacija za posebne oblike turizma poput bike turizma.

Djelatnici Grada, Anton Finderle i Ranka Šepić predstavili su cijeli tijek odvijanja projekta od samih početaka do prve faze provedbe projekta – građevinskih radova u objektu veličine 537,64 m² koji će se odvijati u svibnju mjesecu, za kada je planirano otvaranje Društvenog centra. Nakon toga, planirana je višednevna volonterska akcija čišćenja i opremanja društvenih prostorija u kojoj će sudjelovati svi potencijalni korisnici prostora. U lipnju će se organizirati kreativne radionice za građanstvo pod vodstvom Društva likovnih stvaratelja Pazin. Na kreativne radionice bit će pozvani lokalni umjetnici i svi drugi zainteresirani koji će u petodnevnom vođenom i edukativnom procesu, podijeljeni u interesne grupe, oslikavati i dekorirati društvene prostorije u centru te uređivati namještaj za zajedničke prostorije po sustavu „reduce, reuse, recycle“. Dio radionica bit će posvećen i kreativnom radu djece.

Cvjetana Plavša Matić pohvalila je Pazin kao primjer suradnje u maloj lokalnoj zajednici. Istaknula je kako je projekt Nacionalne zaklade „Zajedno za bolje“ korak naprijed prema usmjeravanju sredstava u zajednicu. U drugom je dijelu svog govora istaknula kako je potencijal Nacionalne zaklade izrazito velik budući da su akreditirani za fondove Europske unije, te je ponudila pomoć Gradu Pazinu pomoć u razvojnom smislu. U godini kada Nacionalna zaklada slavi desetu obljetnicu postojanja početkom studenog će se održati prigodna konferencija kojom će se prikazati brojne stvari učinjene za društveni razvoj te će se predstaviti vrijedni projekti. Plavša Matić je najavila brojne natječaje europskih fondova vezane uz strukturu podrške, projekte namijenjene socijalnom uključivanju marginaliziranih skupina te promicanju dijaloga među kulturama.

Radni posjet je završen posjetom nekadašnjoj zgradi đačkog doma, a predstavnice Nacionalne zaklade su upoznate s aktivnostima organizacija civilnog društva koje su smještene u vojarni.