Posjet delegacije Grada Bihaća

Dana 8. prosinca 2014., Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i suradnici primili su delegaciju Grada Bihaća u sastavu mr.sci. Emdžad Galijašević – gradonačelnik grada Bihaća, dr. Roman Jurić – predsjedavajući gradskog vijeća, g. Bajro Dedić – predstavnik gradskog vijeća, mr.sci. Smail Toromanović i g. Elmedin Mehadžić – savjetnici Gradonačelnika te mr.sci. Nijaz Lipovača- pročelnik Gradonačelnika za gospodarstvo.

U cilju međusobnog upoznavanja i razmatranja potencijalnih zajedničkih projekata, posebno pretpristupnih fondova i međugranične suradnje, Gradonačelnik Krulčić održao je prezentaciju o Gradu Pazinu i programima koji se provode te istaknuo najznačajnije projekte koji su dovršeni u 2014. godini, poput nove Školsko- gradske sportske dvorane. U nastavku je bilo riječi o uspjehu Lokalne akcijske grupe „Središnja Istra“, razvoju poduzetničkih zona, izgradnji stambeno-poslovnih zgrada te Društvenom centru Veli Jože.

Posebna pozornost posvećena je upoznavanju s novim projektima, primjerice Inspirit fantasy parkom čija se vrijednost procjenjuje na više od 12,5 milijuna eura, a koji se kandidira prema Ministarstvu turizma i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sredstva za izradu projektne dokumentacije u iznosu od 600.000,00 kuna dobivena su od Ministarstva turizma. Ovim projektom, naglasio je Gradonačelnik, potičemo razvoj lokalnih resursa i proizvoda, a provodimo ga u suradnji s Istarskom županijom i Istarskom razvojnom turističkom agencijom.

„Pazi(n) proračun! je projekt čiji je nositelj udruga Gong, a partneri su Grad Pazin i Društvo Naša djeca Pazin. Projekt za cilj ima uključenje građana i i javnosti Pazina u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu. Također, među 576 jedinica lokalne samouprave Grad Pazin osvojio je visoko 4. mjesto u području transparentnosti rada javne uprave, na što smo jako ponosni.“ – istaknuo je u nastavku Gradonačelnik Krulčić.

Mr.sci. Emdžad Galijašević, Gradonačelnik Grada Bihaća, zahvalio je na prijemu i poticajnoj prezentaciji te istaknuo želju za povezivanjem s Pazinom, i to ponajprije na polju razvoja turizma, a s obzirom na potencijale Nacionalnog parka Una i vodotoka  Pazinčice i Pazinske jame, te na području poljoprivrede, s posebnim naglaskom na mljekarstvo i medarstvo.

U nastavku, delegacija se neposredno upoznala s predstavljenim projektima te posjetila novoizgrađenu Školsko-gradsko sportsku dvoranu, Društveni centar Veli Jože, Lokalnu akcijsku grupu „Središnja Istra“, poslovne zone – uz neposredan kontakt s tvrtkom „Eltor“ kao korisnikom jedne od potonjih – te Edukacijsko gastronomski centar Istre.