Što je homeopatija i kako nam može pomoći?

Gradska knjižnica Pazin i Društveni centar „Veli Jože“ pozivaju vas na predavanje „Što je homeopatija i kako nam može pomoći?“ u četvrtak, 28.11.2013. u 19 sati u prostorima DC-a „Veli Jože“. Predavačica je Grozdana Grubišić-Popović, članica Hrvatske udruge homeopata.

WEBSHOT

Homeopatija je prirodna medicina i djelotvoran sustav liječenja koji holističkim pristupom nastoji kod bolesne osobe potaknuti urođenu sklonost organizma na samoiscjeljenje malim količinama supstancija prirodnog porijekla.
Pri tome koristi posebno pripremljene lijekove, koje nazivamo remedijama. Remedije su napravljene od različitih tvari iz prirode: biljaka, kemijskih elemenata i njihovih spojeva, te tvari životinjskog porijekla. Homeopatski pripravci su sigurni i netoksični.

Homeopatija ima za cilj pomoći pacijentu i zato ne isključuje sve što može dovesti do tog cilja.

Začetnik današnje homeopatije je njemački liječnik, kemičar i prevoditelj Samuel Hahnemann, koji je živio i djelovao koncem 18. i početkom 19. stoljeća.

Osnovni princip djelovanja homeopatije je princip sličnosti – bolest se može tretirati supstancom koja može proizvesti simptome slične onima od kojih pacijent pati. Važan je i princip totaliteta, jer se u obzir uzimaju svi simptomi: mentalni, emocionalni i fizički, na temelju kojih se određuje potrebna remedija.

Homeopatija je priznata gotovo u cijelom svijetu, i po broju korisnika je druga vrsta medicine. Koristi ju i britanska kraljevska obitelj od 1865.; koriste ju i mnogi svjetski poznati glazbenici i glumci. Koristila ju je i Majka Tereza koja je 1950. otvorila prvu dobrotvornu homeopatsku ambulantu za siromašne u Calkutti.

Predavanje je prikaz nastanka i temeljnih principa na kojima homeopatija djeluje, kao i prikaz najčešće korištenih lijekova u akutnim stanjima našeg svakodnevnog života.

O predavačici:

Grozdana Grubišić-Popović član je Hrvatske udruge homeopata (HUH). Zavšila je osnovni stupanj homeopatije po LICH-u ( London International Colledge of Homeopathy) i trenutno pohađa dvogodišnji e-learning IACH program studija s Georgeom Vithoulkasom (International Academy of Classical Homeopathy).